Enhetssignal – Hvordan unngå signalproblemer

Enhetssignal

Heimgard viser signalstyrken til produkter som er koblet og som benytter Zigbee for å kommunisere med Heimgard Hub (samt et utvalg Z-Wave produkter listet opp under Kompatible produkter på våre supportsider).

En enkel måte å sjekke alle enheter på er å navigere til …/Mer-> Administrer enheter.

Her vises alle enhetene sammen med signalstyrken og batterinivået.

Enhetssignalet er sterkest når signalindikatoren er grønn.

Hvis enhetssignalet er svakt og forårsaker et problem. Endre plasseringen av hubben eller styrk signalet med en enhet koblet til 230V (sirene, smart pære, smart stikkontakt eller lignende) mellom hubben og enheten det gjelder.

En sentral komponent i Zigbee-protokollen er muligheten til å støtte Mesh-nettverking. I et nettverk kobles noder sammen med andre noder, slik at flere baner forbinder hver node som gjør det mulig for signalet å komme lenger.

ZigBee kjører i 2,4 GHz-frekvensen, det påvirkes mest av 2,4 GHz Wi-Fi-nettverk og mikrobølgeovner.
Z-Wave, 868 MHz-frekvens kan påvirkes av mobiltelefoner og babymonitorer.

Dette er bare et eksempel. Dessverre er det mange enheter / utstyr der ute som stadig påvirker bakgrunnsstøy.

Plassering av hubben

Vi anbefaler å koble gateway med Ethernet-kabel og ha litt avstand mellom ruter og gateway for å minimere støy. En full kabellengde skal være nok, 0,5 / 1 m.
WiFi anbefales bare hvis gateway ikke kan være plassert i samme rom som ruteren din. Wifi-signaler vil øke bakgrunnsstøyen.

• Om din internettforbindelse er plassert bak TV-benk anbefaler vi at du får plassert hubben høyt opp og ikke i direkte nærhet av TV:en.
  • Om din internettforbindelse er plassert i teknisk rom/skap laget av metall anbefaler vi du plasserer hubben utenfor, og høyt oppe.
  • Skap av metall skjermer trådløse signaler veldig godt, og er derfor en dårlig plassering.

Eksempler på dårlig/feil plassering:

• Bak møbler (f. eks. sofa, skjenk osv.)
  • På gulvet
  • I en skuff / skap
  • I TV-benken / ved siden av TV-dekoderen
  • Sikringsskap / Teknisk skap av metall
  • Ved betong/murvegg

Mesh/230V utstyr

Du kan bruke 230V utstyr for å utvide signaler og mesh-nettverk både for Zigbee og Z-wave, noe som vil gjøre nettverket mer stabilt også i områder med mye støy.

Zigbee og Z-wave er forskjellige trådløse protokoller. Zigbee-enheter kan bare fungere som repeater for andre zigbee-enheter
mens Z-wave bare strekker seg for andre Z-wave-enheter.

Hva er støy?

Dette er nøkkelfaktoren som bestemmer det trådløse området mellom enheter og gateway. Å bruke 230V utstyr for å utvide mesh-nettverket kan hjelpe både stabilitet og rekkevidde.

Noen ting (men ikke alle) som kan påvirke trådløs støy.

• Wi-Fi-signaler(både dine og dine naboers Wifi)
  • Mobiltelefoner
  • mikrobølgeovner
  • babymonitorer
  • lysrør
  • trådløse spillkontrollere
  • forbrukerapparater som danner sine egne private Wi-Fi-nettverk (Xiaomi, Sonos)
  • billig eller mangelfull elektronikk som metter luftbølgene med elektromagnetisk interferens
  • usb3(ikke usb 2)

Wifi-kanaler på hjemmenettverksruteren din og interferens med zigbee

Koble så mye av dine wifi-tilkoblede enheter som mulig til 5 GHz wifi-nettverket da dette ikke vil forstyrre Zigbee-nettverket mens noen av 2,4 Ghz wifi-kanalene forstyrrer zigbee-kanalene. Vi anbefaler å forsikre deg om at ruteren din og andre 2,4 GHz-enheter ikke bruker Wifi-kanaler som forstyrrer de tre forskjellige zigbee kanalene.

Heimgard hub, Heimgard hub pro og Heimgard hub 4G benytter Zigbee kanal 15 og 20 og veksler automatisk mellom disse, den eldre mutligatewayen er kun på kanal 11 som da direkte vil bli forstyrret av Wifi 2,4 Ghz kanal 1.

Men mitt Wifi fungerer perfekt?

Ja, ettersom senderne i wifi-ruteren din er sterkere enn zigbee, vil du sannsynligvis ha problemer med zigbee før du merker interferens på wifi-en din.

Se på dette diagrammet for å forstå hva Wifi-kanaler  som kan forstyrre ZigBee-kanaler, du kan også lese mer om dette på Metageek.

Eksempel god signal

Her kan du se at dBm er på lavest mulig dBm som betyr at signalet er godt. Du kan også se i statistikkfeltet at signal vært stabilt nok for at holde enheten aktiv i hele perioden. dBm er når signalet er godt merket av rødt i kurven mens medium og lav signal er blå.

Eksempel på ikke så god signal

Her i stedet kan du se en høyere dBm som betyr at signalet er dårligere. Du kan også se på signalkurven at den ikke er stabil og kan være forstyrret av andre signaler alternativt ha for dårlig signaldekning til zigbee-nettet. Dette kan bedres gjennom at sette hubben nærmere enheten alternativt bygge ut mesh-nettet med f eks en smartplug eller smart-lyspære m.m. dBm er markert i bunnen som blå i signalkurven når signalet er medium eller dårlig.

Enheter som er grået ut mangler enten strøm eller kobles fra på grunn av dårlig signal. De røde linjene i statistikken er trolig frakoblinger på grunn av dårlig signal.